In de eerste aflevering van VIS TV XL gaat Liselot op pad met Peter Paul Schollema, Aquatisch ecoloog Waterschap Hunze en Aa’s. Het terugbrengen van de Hunze in de oude staat, samen met de aanleg van vistrappen en vispassages, zorgt ervoor dat de vis weer kan migreren. Om onderdeel te worden van het Natuurnetwerk Nederland, wordt het Hunzestroomdal de komende tijd verder ingericht en in de oude staat teruggebracht. Door kanalisering werd de Hunze veel breder en dieper en stroomde nauwelijks meer. Voor de komende jaren staat het doortrekken van de Hunze naar de Waddenzee centraal.

In de afgelopen 20 jaar is er enorm veel nieuwe natuur (3000 ha) ontwikkeld in Drenthe en Groningen door het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap aan de hand van de Hunzevisie die beide organisaties hebben opgesteld in 1995.

De Hunze meandert en stroomt op steeds meer plekken en zo komen sommige soorten langzaam terug, vertelt Peter Paul Schollema: “De windetrek is ieder voorjaar een bekend fenomeen. De vissen verplaatsen zich dan van kanalen en meren naar de nieuwe beek. Door de stroming zit er meer zuurstof in het water, wat goed is voor hun jongen. Ieder jaar paaien ze in maart in de beek en keren ze in april weer terug naar diepere wateren.”

Dit is ook één van de doelen van de Hunzevisie:  https://www.groningerlandschap.nl/wat-wij-doen/projecten/hunze-visie/

 

 

Peter Paul: “We hebben zenders geplaatst op een deel van de windes en daardoor kunnen we zien dat ze inmiddels weer heel ver de Hunze in zwemmen. Omdat de beek nog niet op alle plekken in ere is hersteld, zijn de vissen nog niet overal. Maar je ziet wel dat ze de vistrappen gebruiken om zo ver mogelijk de Hunze op te zwemmen”.

Bronnen:

 www.groningerlandschap.nl

www.hunzeenaas.nl

www.provincie.drenthe.nl/hunze/nieuwsberichten/2021/stromende-hunze-goed/

GERELATEERDE BERICHTEN
play
VIS TV XL 2022 aflevering 8

Zit jij aanstaande zondagochtend weer klaar voor VIS TV XL? In de achtste aflevering van dit seizoen vist presentator Daniël Weijers op roofvis op Nederlands grootste binnenwater: het IJsselmeer. Jan Willem Wijers gaat roofvissen met een bewoner van een zorghuis en diens begeleider.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 7

In de zevende aflevering van VIS TV XL vist presentator Thom Beentjes op Limburgse riviervissen, bezoekt Jan Willem Weijers buitenbeurs Meerval Mania en gaat Tamme Smit op stap met een beroepsvisser.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 6

Deze week in VIS TV XL gaat Daniel streetvissen in Zwolle, Thom maakt kennis met een onderzoek over PTSS en vissen en reist Tamme af naar het mooie Friesland om te gaan vliegvissen. Je ziet het deze zondag in VIS TV XL om 09:30. RTL7

play
VIS TV XL 2022 aflevering 5

Het vangen van zoveel mogelijk zeevissoorten staan komend weekend centraal in VIS TV XL. In de vijfde aflevering van het seizoen – te zien op zondagochtend 09:30 uur op RTL 7 – gaan de presentatoren ook bij een karperdokter langs.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 4

Presentator Daniël Weijers gaat in deze aflevering op pad met Hyppo Wanders voor een vliegvisavontuur in Twente. De heren stappen in hun bellyboats bij de Regge en vissen vanaf de kant aan de Dinkel, waarbij serpeling en voorn de doelsoorten zijn. Tamme trekt naar het Friese wad om een visdag van het Open Fries Kampioenschap Kustvissen te volgen. Fanatiek kustvisser Ronnie van Beem laat Tamme zien hoe hij zo’n dag beleeft en wat hem in het kustvissen drijft.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 3

Deze week in VIS TV XL reizen Thom en Pieter af naar het pittoreske Limburgse Thorn. Hier gaan ze voor het vangen van een kopvoorn. Liselot duikt deze week in de sportvisregels. Daniël gaat op pad met ecoloog en filmer Arthur de Bruin en neemt een kijkje in de Nederlandse onderwaterwereld. Je ziet het aankomende zondag om 09:30u. op RTL7

 

Tangram Media
Tangram Media
Dijnselburgerlaan 1-18
3705 LP Zeist
030-6963062