In de eerste aflevering van VIS TV XL gaat Liselot op pad met Peter Paul Schollema, Aquatisch ecoloog Waterschap Hunze en Aa’s. Het terugbrengen van de Hunze in de oude staat, samen met de aanleg van vistrappen en vispassages, zorgt ervoor dat de vis weer kan migreren. Om onderdeel te worden van het Natuurnetwerk Nederland, wordt het Hunzestroomdal de komende tijd verder ingericht en in de oude staat teruggebracht. Door kanalisering werd de Hunze veel breder en dieper en stroomde nauwelijks meer. Voor de komende jaren staat het doortrekken van de Hunze naar de Waddenzee centraal.

In de afgelopen 20 jaar is er enorm veel nieuwe natuur (3000 ha) ontwikkeld in Drenthe en Groningen door het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap aan de hand van de Hunzevisie die beide organisaties hebben opgesteld in 1995.

De Hunze meandert en stroomt op steeds meer plekken en zo komen sommige soorten langzaam terug, vertelt Peter Paul Schollema: “De windetrek is ieder voorjaar een bekend fenomeen. De vissen verplaatsen zich dan van kanalen en meren naar de nieuwe beek. Door de stroming zit er meer zuurstof in het water, wat goed is voor hun jongen. Ieder jaar paaien ze in maart in de beek en keren ze in april weer terug naar diepere wateren.”

Dit is ook één van de doelen van de Hunzevisie:  https://www.groningerlandschap.nl/wat-wij-doen/projecten/hunze-visie/

 

 

Peter Paul: “We hebben zenders geplaatst op een deel van de windes en daardoor kunnen we zien dat ze inmiddels weer heel ver de Hunze in zwemmen. Omdat de beek nog niet op alle plekken in ere is hersteld, zijn de vissen nog niet overal. Maar je ziet wel dat ze de vistrappen gebruiken om zo ver mogelijk de Hunze op te zwemmen”.

Bronnen:

 www.groningerlandschap.nl

www.hunzeenaas.nl

www.provincie.drenthe.nl/hunze/nieuwsberichten/2021/stromende-hunze-goed/

GERELATEERDE BERICHTEN
play
VIS TV XL aflevering 1

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen VIS TV XL gaat Tamme op pad met Peter Urscheler. Ze gaan samen trotten aan de IJssel bij Doesburg. Liselot gaat op onderzoek uit langs de Hunze en Daniel gaat loodvrij vissen met een bijzonder duo.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 2

In de tweede aflevering van VIS TV XL duiken Tamme en Daniel samen in de wereld van het hightech roofvissen, gaat Liselot op onderzoek uit aan de Waal en vist Thom aan de kust met wereldkampioen Linda van de Velde.

#ikvisloodvrij

In de eerste aflevering van VISTVXL gaat Daniël op bezoek bij vader en zoon Gerrit en Bart Hannink uit Enschede. Zij vissen met hun zelfgemaakte loodvrije en visvriendelijke gewichten. Omdat Gerrit het belangrijk vindt voor de natuur, de vissen én de portemonnee wil hij zijn ontwerp graag delen met andere vissers. Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terechtkomen. Lood is schadelijk voor mens en dier. De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu

 

play
VIS TV XL 2022

Wie ook deze zomer op televisie van sportvissen wil blijven genieten, kan vanaf zondag 15 mei terecht op RTL 7 om 09:30u. voor de kick-off van VIS TV XL 2022. In de eerste aflevering van het hagelnieuwe seizoen gaan we op onderzoek uit langs de Hunze. Duikt Tamme in de wereld van het trotten en gaat Daniel loodvrij vissen met een bijzonder duo.

play
Groene Hart

Deze week vissen Marco en Daniel in het Groene Hart. Ze starten de dag in de buurt van Spengen. Vanuit hier zullen ze door de polders struinen opzoek naar de beste plek om een mooie vis te vangen. Benieuwd naar dit polderavontuur? Kijk dan naar VIS TV aankomende zondag om 09:30u. op RTL7.

play
Scheveningen

Deze week gooien Marco en Daniel het over een andere boeg. Ze ruilen hun vertrouwde zoetwatervisserij in voor het ruwe zeewater. Ze gaan vissen op het strand bij Scheveningen. Er staat een flinke wind. Dit betekend dat ze hun spullen goed vast moeten zetten. Bekijk dit zeevisavontuur aankomende zondag om 09:30 op RTL7.

Tangram Media
Tangram Media
Dijnselburgerlaan 1-18
3705 LP Zeist
030-6963062