In de eerste aflevering van VISTVXL gaat Daniël op bezoek bij vader en zoon Gerrit en Bart Hannink uit Enschede. Zij vissen met hun zelfgemaakte loodvrije en visvriendelijke gewichten. Omdat Gerrit het belangrijk vindt voor de natuur, de vissen én de portemonnee wil hij zijn ontwerp graag delen met andere vissers. Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terechtkomen. Lood is schadelijk voor mens en dier. De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu

 

Gerrit heeft een werkzaam verleden in de modelbouw. Hij bruist van de ideeën en toen hij door het loodvrije pilotgebied Bijkersplas – Brouwersgat in aanraking kwam met loodvrije gewichten, duurde het niet lang voordat Gerrit zijn eerste loodvrije kunstwerkjes zelf had gefabriceerd. Gerrit: “We vissen graag met een visvriendelijk systeem, waarbij de vis het gewicht lost bij een aanbeet. Zo blijft een vis nooit rondzwemmen met een gewicht wanneer de lijn onverhoopt breekt. Speciaal voor deze visserij heb ik een loodvrij inline systeem bedacht. Door het gebruik van RVS is het gewicht ook nog eens geschikt om met een magneet weer op te vissen. Goed voor de natuur én je portemonnee dus.”

 

De gewichten worden gemaakt in een siliconen mal, die Gerrit uiteraard ook eerst zelf gemaakt heeft van gietrubber. De mal wordt eerst goed ingesmeerd met vaseline. Afhankelijk van het type gewicht komt er een klein hol buisje of een stangetje met een wartel in te liggen. De mal wordt vervolgens gevuld met een mengsel van rvs kogeltjes van 1 mm, epoxy met verharder en een paar druppels autolak. Juist het gebruik van de kleine maat kogeltjes zorgt voor een grote dichtheid en hoog soortelijk gewicht. De gewichten die Gerrit maakt, variëren van 30 tot 100 gram en van 100 tot 180 gram, afhankelijk van de hoeveelheid rvs kogeltjes die wordt toegevoegd. Kosten ± € 2,30 per stuk.

 

Gerrit vertelt over het ontstaan van dit mooie initiatief. Zoon Bart is dol op vissen en alles wat daarmee te maken heeft. Hij vist al jaren fanatiek op karper, maar weet ook mooie zeelten en brasems te vangen. Omdat Bart het syndroom van Down heeft, verzorgt Gerrit het vervoer naar het viswater. Ook helpt hij Bart met de materialen en vist hij zelf ook lekker mee.

Wil jij ook zelf aan de slag om je eigen loodvrije gewichten te maken? Kijk dan voor de volledige werkinstructie op www.loodvrijkarpervissen.nl.

 

Bronnen:

https://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/sportvisserij-loodvrij/

https://www.sportvisserijnederland.nl/het-visblad/

 

 

GERELATEERDE BERICHTEN
play
VIS TV XL 2022 aflevering 8

Zit jij aanstaande zondagochtend weer klaar voor VIS TV XL? In de achtste aflevering van dit seizoen vist presentator Daniël Weijers op roofvis op Nederlands grootste binnenwater: het IJsselmeer. Jan Willem Wijers gaat roofvissen met een bewoner van een zorghuis en diens begeleider.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 7

In de zevende aflevering van VIS TV XL vist presentator Thom Beentjes op Limburgse riviervissen, bezoekt Jan Willem Weijers buitenbeurs Meerval Mania en gaat Tamme Smit op stap met een beroepsvisser.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 6

Deze week in VIS TV XL gaat Daniel streetvissen in Zwolle, Thom maakt kennis met een onderzoek over PTSS en vissen en reist Tamme af naar het mooie Friesland om te gaan vliegvissen. Je ziet het deze zondag in VIS TV XL om 09:30. RTL7

play
VIS TV XL 2022 aflevering 5

Het vangen van zoveel mogelijk zeevissoorten staan komend weekend centraal in VIS TV XL. In de vijfde aflevering van het seizoen – te zien op zondagochtend 09:30 uur op RTL 7 – gaan de presentatoren ook bij een karperdokter langs.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 4

Presentator Daniël Weijers gaat in deze aflevering op pad met Hyppo Wanders voor een vliegvisavontuur in Twente. De heren stappen in hun bellyboats bij de Regge en vissen vanaf de kant aan de Dinkel, waarbij serpeling en voorn de doelsoorten zijn. Tamme trekt naar het Friese wad om een visdag van het Open Fries Kampioenschap Kustvissen te volgen. Fanatiek kustvisser Ronnie van Beem laat Tamme zien hoe hij zo’n dag beleeft en wat hem in het kustvissen drijft.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 3

Deze week in VIS TV XL reizen Thom en Pieter af naar het pittoreske Limburgse Thorn. Hier gaan ze voor het vangen van een kopvoorn. Liselot duikt deze week in de sportvisregels. Daniël gaat op pad met ecoloog en filmer Arthur de Bruin en neemt een kijkje in de Nederlandse onderwaterwereld. Je ziet het aankomende zondag om 09:30u. op RTL7

 

Tangram Media
Tangram Media
Dijnselburgerlaan 1-18
3705 LP Zeist
030-6963062