In de eerste aflevering van VISTVXL gaat Daniël op bezoek bij vader en zoon Gerrit en Bart Hannink uit Enschede. Zij vissen met hun zelfgemaakte loodvrije en visvriendelijke gewichten. Omdat Gerrit het belangrijk vindt voor de natuur, de vissen én de portemonnee wil hij zijn ontwerp graag delen met andere vissers. Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terechtkomen. Lood is schadelijk voor mens en dier. De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu

 

Gerrit heeft een werkzaam verleden in de modelbouw. Hij bruist van de ideeën en toen hij door het loodvrije pilotgebied Bijkersplas – Brouwersgat in aanraking kwam met loodvrije gewichten, duurde het niet lang voordat Gerrit zijn eerste loodvrije kunstwerkjes zelf had gefabriceerd. Gerrit: “We vissen graag met een visvriendelijk systeem, waarbij de vis het gewicht lost bij een aanbeet. Zo blijft een vis nooit rondzwemmen met een gewicht wanneer de lijn onverhoopt breekt. Speciaal voor deze visserij heb ik een loodvrij inline systeem bedacht. Door het gebruik van RVS is het gewicht ook nog eens geschikt om met een magneet weer op te vissen. Goed voor de natuur én je portemonnee dus.”

 

De gewichten worden gemaakt in een siliconen mal, die Gerrit uiteraard ook eerst zelf gemaakt heeft van gietrubber. De mal wordt eerst goed ingesmeerd met vaseline. Afhankelijk van het type gewicht komt er een klein hol buisje of een stangetje met een wartel in te liggen. De mal wordt vervolgens gevuld met een mengsel van rvs kogeltjes van 1 mm, epoxy met verharder en een paar druppels autolak. Juist het gebruik van de kleine maat kogeltjes zorgt voor een grote dichtheid en hoog soortelijk gewicht. De gewichten die Gerrit maakt, variëren van 30 tot 100 gram en van 100 tot 180 gram, afhankelijk van de hoeveelheid rvs kogeltjes die wordt toegevoegd. Kosten ± € 2,30 per stuk.

 

Gerrit vertelt over het ontstaan van dit mooie initiatief. Zoon Bart is dol op vissen en alles wat daarmee te maken heeft. Hij vist al jaren fanatiek op karper, maar weet ook mooie zeelten en brasems te vangen. Omdat Bart het syndroom van Down heeft, verzorgt Gerrit het vervoer naar het viswater. Ook helpt hij Bart met de materialen en vist hij zelf ook lekker mee.

Wil jij ook zelf aan de slag om je eigen loodvrije gewichten te maken? Kijk dan voor de volledige werkinstructie op www.loodvrijkarpervissen.nl.

 

Bronnen:

https://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/sportvisserij-loodvrij/

https://www.sportvisserijnederland.nl/het-visblad/

 

 

GERELATEERDE BERICHTEN
play
VIS TV XL aflevering 1

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen VIS TV XL gaat Tamme op pad met Peter Urscheler. Ze gaan samen trotten aan de IJssel bij Doesburg. Liselot gaat op onderzoek uit langs de Hunze en Daniel gaat loodvrij vissen met een bijzonder duo.

play
VIS TV XL 2022 aflevering 2

In de tweede aflevering van VIS TV XL duiken Tamme en Daniel samen in de wereld van het hightech roofvissen, gaat Liselot op onderzoek uit aan de Waal en vist Thom aan de kust met wereldkampioen Linda van de Velde.

Hunze terug in oude staat

In de eerste aflevering van VIS TV XL gaat Liselot op pad met Peter Paul Schollema, Aquatisch ecoloog Waterschap Hunze en Aa’s. Het terugbrengen van de Hunze in de oude staat, samen met de aanleg van vistrappen en vispassages, zorgt ervoor dat de vis weer kan migreren. Om onderdeel te worden van het Natuurnetwerk Nederland, wordt het Hunzestroomdal de komende tijd verder ingericht en in de oude staat teruggebracht. Door kanalisering werd de Hunze veel breder en dieper en stroomde nauwelijks meer. Voor de komende jaren staat het doortrekken van de Hunze naar de Waddenzee centraal.

play
VIS TV XL 2022

Wie ook deze zomer op televisie van sportvissen wil blijven genieten, kan vanaf zondag 15 mei terecht op RTL 7 om 09:30u. voor de kick-off van VIS TV XL 2022. In de eerste aflevering van het hagelnieuwe seizoen gaan we op onderzoek uit langs de Hunze. Duikt Tamme in de wereld van het trotten en gaat Daniel loodvrij vissen met een bijzonder duo.

play
Groene Hart

Deze week vissen Marco en Daniel in het Groene Hart. Ze starten de dag in de buurt van Spengen. Vanuit hier zullen ze door de polders struinen opzoek naar de beste plek om een mooie vis te vangen. Benieuwd naar dit polderavontuur? Kijk dan naar VIS TV aankomende zondag om 09:30u. op RTL7.

play
Scheveningen

Deze week gooien Marco en Daniel het over een andere boeg. Ze ruilen hun vertrouwde zoetwatervisserij in voor het ruwe zeewater. Ze gaan vissen op het strand bij Scheveningen. Er staat een flinke wind. Dit betekend dat ze hun spullen goed vast moeten zetten. Bekijk dit zeevisavontuur aankomende zondag om 09:30 op RTL7.

Tangram Media
Tangram Media
Dijnselburgerlaan 1-18
3705 LP Zeist
030-6963062