In de eerste aflevering van VISTVXL gaat Daniël op bezoek bij vader en zoon Gerrit en Bart Hannink uit Enschede. Zij vissen met hun zelfgemaakte loodvrije en visvriendelijke gewichten. Omdat Gerrit het belangrijk vindt voor de natuur, de vissen én de portemonnee wil hij zijn ontwerp graag delen met andere vissers. Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terechtkomen. Lood is schadelijk voor mens en dier. De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu

 

Gerrit heeft een werkzaam verleden in de modelbouw. Hij bruist van de ideeën en toen hij door het loodvrije pilotgebied Bijkersplas – Brouwersgat in aanraking kwam met loodvrije gewichten, duurde het niet lang voordat Gerrit zijn eerste loodvrije kunstwerkjes zelf had gefabriceerd. Gerrit: “We vissen graag met een visvriendelijk systeem, waarbij de vis het gewicht lost bij een aanbeet. Zo blijft een vis nooit rondzwemmen met een gewicht wanneer de lijn onverhoopt breekt. Speciaal voor deze visserij heb ik een loodvrij inline systeem bedacht. Door het gebruik van RVS is het gewicht ook nog eens geschikt om met een magneet weer op te vissen. Goed voor de natuur én je portemonnee dus.”

 

De gewichten worden gemaakt in een siliconen mal, die Gerrit uiteraard ook eerst zelf gemaakt heeft van gietrubber. De mal wordt eerst goed ingesmeerd met vaseline. Afhankelijk van het type gewicht komt er een klein hol buisje of een stangetje met een wartel in te liggen. De mal wordt vervolgens gevuld met een mengsel van rvs kogeltjes van 1 mm, epoxy met verharder en een paar druppels autolak. Juist het gebruik van de kleine maat kogeltjes zorgt voor een grote dichtheid en hoog soortelijk gewicht. De gewichten die Gerrit maakt, variëren van 30 tot 100 gram en van 100 tot 180 gram, afhankelijk van de hoeveelheid rvs kogeltjes die wordt toegevoegd. Kosten ± € 2,30 per stuk.

 

Gerrit vertelt over het ontstaan van dit mooie initiatief. Zoon Bart is dol op vissen en alles wat daarmee te maken heeft. Hij vist al jaren fanatiek op karper, maar weet ook mooie zeelten en brasems te vangen. Omdat Bart het syndroom van Down heeft, verzorgt Gerrit het vervoer naar het viswater. Ook helpt hij Bart met de materialen en vist hij zelf ook lekker mee.

Wil jij ook zelf aan de slag om je eigen loodvrije gewichten te maken? Kijk dan voor de volledige werkinstructie op www.loodvrijkarpervissen.nl.

 

Bronnen:

https://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/sportvisserij-loodvrij/

https://www.sportvisserijnederland.nl/het-visblad/

 

 

GERELATEERDE BERICHTEN
play
VIS TV XL 2023 aflevering 4

Aanstaande zondagochtend zie je de vierde aflevering van VIS TV XL 2023 waarin Tamme met  Klaas Winter bot vangt op het Wad. Daniël bezoekt een wedstrijdtraining aan het Beukerskanaal en Jan Willem gaat terug naar school om met basisschoolkinderen de waterkwaliteit in kaart te brengen. 

play
VIS TV XL 2023 aflevering 3

Komende zondagochtend zie je de derde aflevering van VIS TV XL 2023 waarin Marco Kraal samen met Albert Dekker achter de zeelten aan gaat in de Dordtse Biesbosch. Presentator Thom Beentjes gaat op bezoek bij een hengelbouwer en Tamme zoekt het luchtruim op om sportvissers te tellen.

play
VIS TV XL 2023 Aflevering 2

Aanstaande zondagochtend zie je de tweede aflevering van VIS TV XL 2023. Deze keer vist presentator Marco kraal samen met Pieter Beelen aan het Amsterdam Rijnkanaal op XL blankvoorns. Jan Willem zet zijn helm op en neemt een kijkje bij de aanleg van de Vismigratierivier en Tamme bezoekt een streetfishing wedstrijd in Leeuwarden.

play
VIS TV XL 2023 aflevering 1
Zit jij aanstaande zondagochtend klaar voor de eerste aflevering van VIS TV XL 2023? Deze keer vist presentator Daniël Weijers samen met Jos Leegestee op roofvis in Rotterdam. Marco Kraal gaat witvissen met Marco Gabriëls die hem een bijzonder levensverhaal vertelt en Tamme voert samen met twee BOA's een nachtelijke controle uit.
 
 
play
Leidse snoeken

Deze week gaan Daniel en Marco vissen, met doodaas, op snoek. Met het oude centrum van Leiden als decor verplaatsen de mannen de hele dag van stek om de kans op een Leidse rover zo groot mogelijk te maken.

play
Vissen op Haai!

Deze week gaan Daniel en Tamme op een wel heel bijzonder avontuur. De mannen gaan namelijk vissen op haai. In Nederland! Daarvoor reizen ze af naar de Oosterscheldekering, dit is de ideale plek om in Nederland een haai te vangen!

Tangram Media
Tangram Media
Dijnselburgerlaan 1-18
3705 LP Zeist
030-6963062